2009-07-11

Svar.

Hoho. Här kommer svaren! Känner mig lite som en modebloggare måste jag erkänna. Men:

Jag undrar allt.. för du är världens vackraste människa.. jag läser alltid din blogg, hittade dig på sockerdricka för längesen tror vi skrev till varandra lite där. Har du facebook, eller nåt? :) Kram

Jag minns dig. Åh, tusen tack. Men jag kan inte påstå att jag är världens vackraste människa direkt. Men självklart har jag facebook. Facebook.com/annaclasson, där hittar du mig. Kram!

Vad ska vi läsa i sommar?

Åh. Det här ska jag läsa och tycker minsann att ni också ska det:

Emily L av Marguerite Duras.
Duras är fantastisk. Har ni inte läst Dödssjukdomen eller Smärtan så måste ni. Jag vet, titlarna är helt extremt pretentiösa och hemska, men strunta i det! Hon är som sagt fantastisk. Tycker du om kort språk, dramatik och surrealism så läs!

Jenny Häggs mamma solar brösten i sovrummet av Ida Säll. Läste om Ida i Ponton och när jag hittade boken på rea så köpte jag den självklart. Jag tycker hon påminner lite om Sara Villius i stilen (läs Battle!). Lakoniskt språk och små korta historier. Jag älskar allt lakoniskt och detta verkar inte vara något undantag. "Evelin har inga småsyskon men får låna mig. Vi brukar gå på bio. På biografen i centrum ser vi Vem ska trösta knyttet? Filmen är mycket sorglig, alla barn i publiken storgråter. Evelin tycker att det är jättekul, hon skrattar hela vägen hem."

Kapslar av Viktor Johansson. Läste Eterneller i våras och tyckte mycket om den. Har egentligen lite svårt för prosalyrik (vilket ord alltså!), men Viktor är ett undantag. Såhär skriver han:

"Säg något om törsten som inte är ett vatten.
Du härmar mitt ansikte, jag ser kär ut.
Blicken blir en svans att följa till sig själv, lämna ljuset tänt
och blommorna att avdunsta till en renare strålning"

Fint eller vad?

Anna, jag vet att du är mycket duktigare än mig på att läsa böcker och jag är i desperat behov av boktips, gärna böcker med fyndigt språk (om du förstår vad jag menar).
Sen: Kan inte du färga håret i någon helgalen färg, typ rött eller mörkbrunt eller platinablont?

1. Battle av Sara Villius! Alla böcker med Erlend Loe, Vi i villa av Hans Koppel.
2. För din skull då kanske! Rött har jag ju haft, eh, en dag, men brunt kanske vore något?!

Vad gör du andra helgen i augusti? En viss tjej vid namn Ida är mycket sugen på att hälsa på dig då! Du får INTE vara i Göteborg då!!!

Åh!! Kom hit!! Jag är väldigt osäker på om det är den helgen jag flyttar eller inte. Får veta imorgon. Hör av mig! Men för sjutton, jag vill inte vara i Göteborg om du ska hit.

Undrar vad du får för intryck av att läsa namnen på personerna i nya klassen?

Det första jag tänkte (efter ha googlat, hoho) var: Oj, få det är som har hemsidor.

Vad tycker du egentligen om Kjell?

Höhö! Klart jag gillar Kjell! Vad tycker DU egentligen, va va?

Har du läst Våtmarker och vad tyckte du i så fall?

Åh, nej, det har jag inte. Inte än! Om du menar den av Charlotte Roche? Vad tyckte du?

Du har ju läst Gestaltande Fotografi i Gamleby (om jag inte fått helt fel för mig)? Kan du inte berätta lite om det? Om hur undervisningen gick till, vad ni fick göra, och hur mycket du tyckt att du lärt dig och fått ut av det?

Ja, det stämmer! Det jag främst har lärt mig är att arbeta självständigt. Det är nog vad hela utbildningen går ut på egentligen, att arbeta fritt under eget ansvar. Typ. Det kanske låter lite flummigt? Och det är det nog också, om du inte själv är driven och klarar av det. Så, det du konkret gör är att du planerar dina projekt med läraren, utför/fotograferar dem samtidigt som du har bildsamtal med jämna mellanrum. Mycket bra.

Det jag har fått ut av det är helt klart ett bättre självförtroende när det kommer till vad jag gör. Plus att jag lärt mig en massa praktiskt, som filmframkallning, en massa fototermer, bildseende, bildkritik och till och med hur man riggar en studio.

Så, allt som allt. Jag har kommit in på en konsthögskoleutbildning, vilket var/blev målet. Oj, långt det blev, men om du undrar något annat, så fråga gärna. Kram.

Uppdatering med en till fråga: Vilken/vilka är dina favoritfoton du tagit?

Oj. Svårt. Jag tror inte riktigt att jag har några favoritfoton. Ibland känner jag, när jag gör/tar något att "åh, det här kommer bli bra". Typ som när jag "gjorde" denna

för sjukt länge sedan,

eller denna diptyk, också för en massa år sedan nu:


Men annars är nog mina favoritfoton faktiskt vanliga bilder. Bilder från fina stunder liksom:

6 kommentarer:

Terese sa...

Jag drog iväg en Durasbeställning direkt.

Anna sa...

Terese - Åh! Underbart! Beställde du Emily L?

T sa...

Tack för svaret (jag ställde Gamleby-frågan)! Låter som en bra utbildning! :)

Terese sa...

Yes!

Åsa/Öli sa...

Jag streckläste den på två dagar i veckan och tyckte den var helt fantastisk. Eller ja, kanske inte är rätt ord, men den är grym som tusan!

Kom på en till fråga:
Vilken/vilka är dina favoritfoton du tagit?

Anna sa...

T - Det var så lite. Och ja, det är det. :)

Terese - Gött! (Gott!)

Åsa - Då måste jag. Den lät himla intressant (google är min räddare i nöden)!

Åh, då måste jag ju uppdatera detta inlägg med svaret. Vilket jag självfallet kommer göra. :D